Részletesen

A hattyú profilja


portré

név: Swan
Latin név: Cygnus olor
osztály: Madarak
méret: 1,1 - 1,6 m
súly: 7 - 12 kg
kor: 10-20 év
megjelenés: fehér tollazat
szexuális dimorfizmus: Nem
Táplálkozási típus: elsősorban növényevő (növényevő)
élelmiszer: Vízinövények, halak, békák, kagyló, csiga
terjedését: Európa, Ázsia, Észak-Amerika
eredeti eredete:
Alvás-ébrenlét ritmus: napi
élőhely: tápanyagban gazdag tavak
természetes ellenségek: Fox
ivarérettség: 3 - 5 év
párzási: Március - május
tenyésztési szezon: körülbelül 40 nap
tengelykapcsoló mérete: 4-7 tojás
társadalmi viselkedés: Családszövetség
A kihalástól: Nem
Az állatok további profiljai megtalálhatók az Enciklopédia-ban.

Érdekes tények a hattyúról

  • A hattyúk életük során hűek partnerükhöz.
  • Az étkezés céljából történő merülést tisztításnak is nevezik. A hattyú lemerül a fejével, és testét függőlegesen felfelé fordítja.
  • A néma hattyú megbízhatóan azonosítható narancssárga csőrével.
  • A hattyúk csak tápanyagban gazdag tavakban szaporodhatnak, mivel a vízinövények számítanak fő tápláléknak. Az alacsony tápanyagú tavakban a természetes növényzet bősége nem elegendő a hattyúk táplálásához.
  • A hattyúk maximális súlya 12–13 kg a legnehezebb, légiforgalmi képességű madarakhoz. Egyébként csak a pelikánok érik el hasonló súlyt.
  • A női néma hattyú kb. 5–10 tojást tojik. Körülbelül 40 nap elteltével a fiatalok kelnek ki és mindkét hattyú táplálja őket hat hónapig.
  • A fiatal madaraknak még mindig van egy szürke tollazata a felnőtt madarakhoz képest.
  • A hattyúk gyakran lebegő fészket építnek a part közelében, hogy megvédjék őket a tojást etető szárazföldi állatoktól. Az építőanyag fás szárú növények és növények.
  • Az éves tollazatcsere (moulting) során a hattyúk körülbelül 4–8 hétig nem tudnak repülni.
  • A néma hattyút veszélyeztetettnek tekintik, és világszerte több mint 500 000 állatot él. Németországban a néma hattyúkat a vadászidény alatt is lehet lőni.